omleciki z truskawkami (z tajemnym składnikiem)

omleciki z truskawkami (z tajemnym składnikiem)

Idzie weekend, na poważnie zaczyna się sezon truskawkowy i do tego wczoraj był dzień dziecka. To wszystko spowodowało, że postanowiłam się podzielić moim ulubionym przepisem na omleciki z truskawkami! Ale nie jest to tradycyjny przepis, mąkę pszenną zastąpiłam inną i uzyskałam omleta, który w mojej opinii ma dużo fajniejszą konsystencję.

Przejdź prosto do przepisu

omleciki z truskawkami

Jeszcze parę lat temu omlety na słodko omijałam szerokim łukiem, jadałam jedynie wersję na słono, a sam omlet miał być zrobiony na szybko z samych jajek, bez ubijania białek, bez dodatku mąki. Podany z dużą ilością sera. Ale jak to często bywa, zmieniłam zdanie i stałam się fanką również tych pierwszych.

omleciki z truskawkami

omleciki z truskawkami

Tylko ciągle nie do końca pasowała mi ich konsystencja, były dla mnie zbyt delikatne, więc postanowiłam mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną i efekty pozytywnie mnie zaskoczyły. Nie sądziłam, że taki drobny szczegół, zmieni tak wiele!

Wynikiem są wciąż delikatne, leciutkie omleciki, które mają bardziej zwartą konsystencję. I wydaje mi się, że w ten sposób szybciej się pieką.

omleciki z truskawkamiomleciki z truskawkami

Omleciki z truskawkami są pyszne, ale czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny, jagody, które już niedługo pojawią się w warzywniakach, też sprawdzą się znakomicie !

To co, skusisz się ? 🙂

omleciki z truskawkami

omleciki z truskawkami, z tajemnym składnikiem
 
na 1 porcję (4 małe omleciki)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • truskawki i jogurt naturalny do podania
Przygotowanie
  1. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijajać. Na końcu dodać mąkę i delikatnie zamieszać.
  2. Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, nałożyć ciasto i piec po kilka minut z każdej strony, aż omlety będą dopieczone i sprężyste. Nie piec za długo, bo opadną.
  3. Można też całość ciasta wylać na dobrze natłuszczoną patelnię (najlepiej zrobić z 3 jajek) i piec po kila minut z każdej strony. Ale mniejsze łatwiej się obraca.
  4. Podawać z jogurtem i truskawkami, albo innymi, dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują też na słono!

Zobacz inne propozycje śniadaniowe:

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 Odpowiedzi

  1. Prawie codziennie je robie 😀 Pyszne są!!!

  2. Czy można użyć mąki kukurydzianej?

    • skrobia kukurydziana pewnie zadziała podobnie do ziemniaczanej. a zwykła mąka kukurydziana może podobnie do pszennej. ale raz nie robiłam z żadna, dwa byłby to inny przepis. ale prosze spróbować i powiedzieć jak wyszło 😉

  3. Skusiłabym się z wielką chęcią 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):